fbpx

Geld maakt niet gelukkig

Het is bijna mens eigen te noemen in onze maatschappij. Wanneer we aan rijkdom hebben geroken, zijn er velen die meer willen. De groei in salaris, ondernemen en risico’s nemen zijn daar een goed voorbeeld van. Maar waarom is deze drive tot méér vaak niet vervullend? Waarom lost geld, feestjes, mooie kleren en een groot bedrijf die leegte niet op? Waarom zijn we niet blij als we het doel hebben gehaald en gaan we dan achterover zitten?

Groei zal altijd aantrekkelijk zijn. En wanneer het slechter gaat, zijn we weer bang om te verliezen wat we hebben opgebouwd. Het begint bij simpele dingen, zoals kleding. Niet meer in de nieuwste mode kunnen lopen. Maar daarna volgen de dingen met meer impact: leasecontract opzeggen, de caravan of boot verkopen of misschien zelfs het huis. Het eindstation? Faillissement. Jouw loyale medewerkers moeten aangeven dat ze binnenkort zonder werk komen te zitten, is op zijn minst verstikkend te noemen.

Deze angst kan overheersend zijn. Je zult je niet meer op de dagelijkse gang van zaken kunnen richten. Positieve momenten en kansen lijken steeds minder vaak voorbij te komen. Door vanuit angst te acteren, maak je ook nog eens keuzes uit paniek en een negatieve focus. De stress wordt erger waardoor je je gaat afreageren op collega’s, werknemers en vaak wordt het er thuis ook niet leuker op.

Pfff… Die arme rijken zul je nu wel denken. De andere kant van de medaille is namelijk ook verre van prettig te noemen. Ieder dubbeltje om moeten draaien om maar een cadeautje voor je kinderen te kunnen kopen of een ijsje in het weekend. Nooit weten of je genoeg geld hebt om de huur of de boodschappen te betalen. Wanneer anderen vakantie nemen, neem jij nog een extra baan om maar rond te kunnen komen.

Wat is dan de middenweg? Niet arm en niet rijk, maar ‘vastzitten’ aan de zekerheid van een baan. Niet de keuzes maken waar ze eigenlijk voor willen gaan. Vastzitten in een baan waar ze niet gelukkig van worden, puur om zeker te zijn van dat vaste inkomen. Net zo goed zwaar en stressvol; op een andere manier.

Waar komt deze haat-liefde-verhouding met geld eigenlijk vandaan? En vooral hoe komen we er vanaf? Zoals ik het zie, zijn de mensen die het minste waarde hechten aan geld het gelukkigst. De rijken die delen en met hun vermogen op eigen wijze de wereld beter proberen te maken. De armen die genieten van het moment dat zij hun kind het ijsje zien eten. Hoe zij met de buurt, familie of vrienden het (on)mogelijke voor elkaar weten te krijgen. De vaste medewerker die eindelijk de sprong weet te wagen, al is het misschien nog niet nu. Eerst nog even de zekerheid van een aantal jaar sparen, zodat er een buffer is voor onzekere tijden.

We hebben heel lang de illusie gehad dat geld heel gelukkig maakt. Maar wees eerlijk, dat beeld bestaat eigenlijk niet. Het draait erom welke waarde wij zelf aan geld geven. Waar is het écht belangrijk voor? Het is een middel om dromen waar te maken, samen te leven en alleen als we het samen goed doen.

Wat zijn jouw overtuigingen over geld?

Bee Charged heeft gewerkt met...